Evropski projekat nas je odveo u centralnu Francusku: u starim dvorcima tražili smo nove ideje upravljanja baštinom

Evropski projekat nas je odveo u centralnu Francusku: u starim dvorcima tražili smo nove ideje upravljanja baštinom

Kroz četvorodnevno studijsko putovanje u sklopu projekta FORTITUDE, projektni tim Opštine Bar je  zajedno s projektnim partnerima iz Šibenika, Banja Luke i Karlovca posjetio Francusku, tačnije dolinu rijeke Loare. U njoj je smješteno više od sto lokaliteta od izuzetne istorijske važnosti kako za francusku, tako i za evropsku istoriju, što dokazuje i činjenica da je njih čak 42 na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Područje pod upravljanjem Udruženja francuske svjetske baštine godišnje posjeti preko pet miliona posjetilaca, a među njima su se ove godine upisali i članovi FORTITUDE projektnog tima.

Predstavnici projektnih partnera Tvrđave kulture Šibenik, Grada Karlovca, Opštine Bar i Grada Banja Luka posjetili su neke od najznačajnijih lokaliteta – dvorce Amboise, Chenonceau, Cheverny, Chambord i Blois. Osim arhitektonskog nasljeđa, dvorci svjedoče o razmjeni ljudskih i kulturnih vrijednosti te o skladnom razvoju interakcija između ljudi i njihove okoline tokom istorije duge više od dvije hiljade godina. Na lokalitetima se ona posjetiocima približava kroz HistoPad, digitalni vodič u kojem je pomoću 3D vizuelizacija prikazan život u dvorcima kroz različite vjekove.

Cilj studijskog putovanja je bio istražiti primjere najbolje prakse upravljanja turizmom utvrđene baštine u zapadnoj Evropi kako bi stečena saznanja primijenili na vlastitim lokalitetima – u Starom gradu Baru, a osim spomenutih dvoraca, predstavnici projektnih partnera posjetili su i jedan od najvećih gradova u centralnoj Francuskoj – Tours, poznat pod nadimkom „mali Pariz“ i njegove znamenitosti s posebnim osvrtom na srednjovjekovno jezgro koje je pod zaštitom UNESCO-a.

Podsjetimo, projekt FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development) započeo je 1. marta 2020. i trajaće do 30. juna 2022. godine. Nosilac projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1 618 438.64 eura, od čega je 85% sufinansirano iz programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

© 2024. Night of Fortresses