Evropski projekat nas je odveo u centralnu Francusku: u starim dvorcima tražili smo nove ideje upravljanja baštinom

Evropski projekat nas je odveo u centralnu Francusku: u starim dvorcima tražili smo nove ideje upravljanja baštinom

Kroz četvorodnevno studijsko putovanje u sklopu projekta FORTITUDE, projektni tim Opštine Bar je  zajedno s projektnim partnerima iz Šibenika, Banja Luke i Karlovca posjetio Francusku, tačnije dolinu rijeke Loare. U njoj je smješteno više od sto lokaliteta od izuzetne istorijske važnosti kako za francusku, tako i za evropsku istoriju, što dokazuje i činjenica da je njih čak 42 na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Područje pod upravljanjem Udruženja francuske svjetske baštine godišnje posjeti preko pet miliona posjetilaca, a među njima su se ove godine upisali i članovi FORTITUDE projektnog tima.

Predstavnici projektnih partnera Tvrđave kulture Šibenik, Grada Karlovca, Opštine Bar i Grada Banja Luka posjetili su neke od najznačajnijih lokaliteta – dvorce Amboise, Chenonceau, Cheverny, Chambord i Blois. Osim arhitektonskog nasljeđa, dvorci svjedoče o razmjeni ljudskih i kulturnih vrijednosti te o skladnom razvoju interakcija između ljudi i njihove okoline tokom istorije duge više od dvije hiljade godina. Na lokalitetima se ona posjetiocima približava kroz HistoPad, digitalni vodič u kojem je pomoću 3D vizuelizacija prikazan život u dvorcima kroz različite vjekove.

Cilj studijskog putovanja je bio istražiti primjere najbolje prakse upravljanja turizmom utvrđene baštine u zapadnoj Evropi kako bi stečena saznanja primijenili na vlastitim lokalitetima – u Starom gradu Baru, a osim spomenutih dvoraca, predstavnici projektnih partnera posjetili su i jedan od najvećih gradova u centralnoj Francuskoj – Tours, poznat pod nadimkom „mali Pariz“ i njegove znamenitosti s posebnim osvrtom na srednjovjekovno jezgro koje je pod zaštitom UNESCO-a.

Podsjetimo, projekt FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development) započeo je 1. marta 2020. i trajaće do 30. juna 2022. godine. Nosilac projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1 618 438.64 eura, od čega je 85% sufinansirano iz programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

PA 3 / Contributing to the development of tourism and preserving cultural and natural heritage

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

This website has been produced with the assistance of the European Union. The contents of this website are the sole responsibility of the Municipality of Bar and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Total project budget: 1.618.438,72 EUR
EU co-financing:1.375.672,91 EUR
Project duration: 01/03/2020 – 30/06/2022

© 2022. Night of Fortresses