Testirana tura fortifikacijske baštine osmišljena u sklopu projekta FORTITUDE

🗓 29 Mart 2021

Testirana tura fortifikacijske baštine osmišljena u sklopu projekta FORTITUDE

🗓 29 Mart 2021

Nakon “Mračne strane Šibenika”, vodiči iz Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik obogatili su turističku ponudu grada novom turom koja tematizira fortifikacijsku baštinu grada Šibenika, a osmislili su je u sklopu projekta FORTITUDE u suradnji s JU Tvrđava Kulture Šibenik.

“Polazak je s tvrđave Barone, a rutu smo mjesecima osmišljavali s Udrugom turističkih vodiča Mihovil. Izrađuje se u sklopu projekta FORTITUDE kojemu je cilj diverzifikacija turističke ponude”, kazala je Đurđa Vrljević Šarić iz JU Tvrđava Kulture Šibenik. Predsjednica Udruge vodiča Tina Biluš naglasila je kako su nastojali obuhvatiti cijeli fortifikacijski sustav, a turu su mjesecima osmišljavali njih deset.

“Istraživali smo jako puno, iako smo puno već znali, ali ‘iskopali’ smo svega iz raznih izvora. Drago mi je da smo ovom turom obuhvatili manje poznate dijelove grada, a uvjerena sam da će neki sugrađani, kad im je budemo predstavljali, prvi put vidjeti ostatke bogate fortifikacijske baštine u Šibeniku”, kazala je Biluš.

 

OBILAZAK DUŽ OSTATAKA FORTIFIKACIJSKOG SUSTAVA

Tura započinje na Tvrđavi Barone, iduća točka je Stari pazar s kojeg se ide na Tvrđavu sv. Mihovila pa se preko bedema Gonzaga spušta do Doca uz Dolački bedem, tako sve do rive. Iduća postaja je dvostruki bedem i podstinje, buta u Docu pa ulicom Jurja Dalmatinca do Trga Četiri bunara. Naravno, turisti će proći katedralnim trgom do Kneževe palače pa preko Trga Pavla Šubića do samostana sv. Frane. Zadnji dio ture prolazi kroz Perivoj Roberta Visianija i završava na Poljani.

“Obići ćemo čitav perimetar stari gradskih zidina. Ako prosječnog Šibenčanina moramo zainteresirati, izdvojila bi ostatke bedema kod vatrogasnog doma. Možda ljudi koji nisu vezani za taj kvart nikad nisu prošli tim dijelom i ne znaju da postoji i nisu svjesni perimetra gdje su prolazile zidine”, kaže Biluš.

Vodiči su se danas podijelili pa je svako od njih pričao zanimljivosti o određenom dijelu rute. Zanimljivo je da se Tvrđava sv. Ivana u povijesti nazivala ‘Bijeli vitez’, a posebno nas je zabavila činjenica što su Šibenčanke radile za vrijeme Kandijskog rata. Ne samo da su vojnike opskrbljivale hranom i municijom, one su imale ulogu da isprovociraju neprijatelje i naprave distrakciju. Naše su Šibenke, osim što su vikale, psovale i provocirale, kako kaže Frane Divnić, pokazivale su stisnutu šaku što je ekvivalent današnjeg srednjeg prsta. Osim toga, one su dižući suknje pokazivale sramotne dijelove tijela. Ne znamo što je u 17. vijeku bilo nepristojno, malo pokazati goli čičak ili nešto više od toga mogli smo čuti na ovoj zanimljivoj ruti.

Mnogi Šibenčani danas prolaze kod bedema Gonzaga koji se nalazi ispod tvrđave sv. Mihovila, poviše njega parkiraju automobile, a vodiči iz Udruge ispričali su nam zanimljivosti koje su ‘iskopali’ u literaturi i ‘lutanjem’ stazama kako bi bolje shvatili gdje su točno prolazili bedemi.

 

TURA NASTALA U SKLOPU PRIJEKTA FORTITUDE

Ovo je danas bila tek testna tura, ali već je jasno da je obogatila šibensku turističku ponudu. Sami Šibenčani imat će uskoro prilike naučiti više o svom gradu i prošetati ovom prilično detaljnom turom punom zanimljivosti koje pričaju šibensku povijest. Turisti će sve ovo čuti ako dozvoli epidemija.

Projekt FORTITUDE započeo je 1. marta 2020. godine i traje do 28. februara 2022. godine. Nositelj projekta je JUK Tvrđava kulture Šibenik, a partneri na projektu su Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.618.438,72 eura, od čega je 85% sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014-2020. Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati kulturno-turističku ponudu u prekograničnom području te razvijati kapacitete  za što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.

© 2024. Night of Fortresses