Fortifikacijska baština – izazovi prezentacije i turističke ponude

20 Oktobar 2021

Fortifikacijska baština – izazovi prezentacije i turističke ponude

20 Oktobar 2021

Karlovac je 12. i 13. oktobra bio domaćin treće radionice iz ciklusa “Baština i prezentacija” koji se održava u okviru aktivnosti projekta FORTITUDE s ciljem unaprijeđenja znanja o pripremi i korišćenju fortifikacijske kulturne baštine kao osnove turističke ponude. Radionicu su vodili Rafael Dero, generalni sekretar Evropske federacije fortifikacijske baštine (European federation of Fortified Sites, EFFORTS, www.efforts-europe.eu) i Dirk Roder, šef Evropskog udruženja za kulturne rute fortifikacijskih spomenika (Cultural route Fortified Monuments, Forte Cultura, www.forte-cultura.eu). Učesnike radionice je ,na početku rada, pozdravio gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i zaželio im uspješan rad osvrnuvši se na izuzetnu dosadašnju raspoloživost sredstava iz fondova Evropske unije u Gradu Karlovcu. Pored njih, radionici su prisustvovali predstavnici JU Tvrđava kulture Šibenik, Opštine Herceg Novi i Opštine Bar , kao i Grada Karlovca u svojstvu partnera na projektu Fortitude. Radionica je bila otvorena za sve zainteresovane , a odvijala se istovremeno i online za sve one koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju. Pored predstavnika turističkih, kulturnih, privrednih i naučnih institucija iz Karlovca, na radionici su učestvovali i predstavnici Jastrebarskog, Ozlja, Ogulina, Duge Rese, kao i predstavnici iz Italije, Holandije i Njemačke.

U popodnevnim satima prvog dana radionice, učesnici su posjetili izložbu “Vrata Zvijezde” u Muzejima Grada Karlovca i Starog grada Dubovca. Radionica je bila dobra prilika da se na primjeren način fortifikacijska baština uključi u turističku ponudu i oblikuje kao turistički proizvod. Predavači su se posebno osvrnuli na značaj uključivanja u evropske mreže i udruženja za čuvanje i promociju kulturne baštine. Drugi dan radionice bio je posvećen mogućnostima korišćenja digitalnih tehnologija kao alata za prezentaciju materijalne i nematerijalne baštine, a i evropskim primjerima dobre prakse. Sve dosadašnje aktivnosti projekta Fortitude rezultiraće organizacijom manifestacije “Noć tvrđava” koja će se istovremeno održavati kod svih partnera projekta, a planirana je za početak proljeća 2022. godine.

Projekat FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development) je započeo 1. marta 2020. godine i trajaće do 30. juna 2022. godine. Nosilac projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1.618.438.72 €, od čega je 85% sufinansirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Glavni cilj projekta je ojačati i diversifikovati kulturno – turističku ponudu u prekograničnom području, a i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

PA 3 / Contributing to the development of tourism and preserving cultural and natural heritage

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

This website has been produced with the assistance of the European Union. The contents of this website are the sole responsibility of the Municipality of Bar and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Total project budget: 1.618.438,72 EUR
EU co-financing:1.375.672,91 EUR
Project duration: 01/03/2020 – 30/06/2022

© 2022. Night of Fortresses