Otvorene prijave za učestvovanje na drugom izdanju manifestacije Noć tvrđava!

Otvorene prijave za učestvovanje na drugom izdanju manifestacije Noć tvrđava!

Nakon izuzetno uspješnog prvog izdanja manifestacije Noć tvrđava održane 2022. koja je povezala i promovisala programe na 45 fortifikacija u tri države, Tvrđava kulture Šibenik s ponosom najavljuje drugo izdanje manifestacije koje će se održati 5. maja 2023. godine, a od danas su otvorene prijave za sve koji se žele priključiti obilježavanju manifestacije otvaranjem vrata i kreiranjem programa za posjetioce!

Obilježavanju Noći tvrđava mogu se priključiti svi utvrđeni lokaliteti u Europi te organizovati sadržaje/programe za posjetioce; bilo da je riječ o otvorenju izložbe, predavanju, predstavljanju, organizaciji radionice, koncerta, plesne izvedbe, predstave, stručnog vodstava tvrđavom/utvrdom, danu otvorenih vrata ili nečem sličnom.

Zato ovim putem pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u obilježavanju drugog izdanja manifestacije otvaranjem vrata i kreiranjem programa za posjetitelje na svojim lokalitetima i to u petak 5. maja 2023.

Noć tvrđava nastala je u sklopu evropskog projekta FORTITUDE finansiranog iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro koji je završen 31. avgusta 2022. godine. Kvalitetu i značaj Noći tvrđava kao prekogranične kulturne manifestacije koja je povezala i promovisala programe na 45 fortifikacija u tri države, prepoznala su međunarodna udruženja EFFORTS i FORTE CULTURA stoga će se ove godine Noć tvrđava promovisati na evropskom nivou kao dio European Fortress Summer eventa.

Zadovoljstvo nam je dodati da je značaj događaja prepoznala i Hrvatska turistička zajednica pa je tako Noć tvrđava na prošlogodišnjim Danima hrvatskog turizma osvojila priznanje HTZ-a kao finalista u kategoriji događaj godine. Priznanje HTZ-a kao i uspješno umrežavanje s evropskim asocijacijama koje okupljaju utvrđene gradove i lokalitete dokaz je da je Noć tvrđava obogatila kulturno-turističku ponudu u predsezoni i uspješno otvorila novi vid suradnje među gradovima i organizacijama koje upravljaju utvrđenom spomeničkom baštinom.

Za učestvovanje na ovogodišnjoj Noći tvrđava dovoljno je ispuniti podatke o organizatoru i događanju/programu u obrascu koji se nalazi na LINKU. Rok za slanje prijava je 25. april 2023. godine.

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

PA 3 / Contributing to the development of tourism and preserving cultural and natural heritage

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

This website has been produced with the assistance of the European Union. The contents of this website are the sole responsibility of the Municipality of Bar and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Total project budget: 1.618.438,72 EUR
EU co-financing:1.375.672,91 EUR
Project duration: 01/03/2020 – 30/06/2022

© 2022. Night of Fortresses