Saopštenje

SAVE THE DATE: petak 10. maja 2024.!

Saopštenje

SAVE THE DATE: petak 10. maja 2024.!

Poznat datum trećeg izdanja manifestacije Noć tvrđava!

Nakon dva veoma uspješna izdanja manifestacije Noć tvrđava koja je povezala i promovisala programe na 45 fortifikacijskih lokaliteta u šest evropskih država, organizatori najavljuju treće izdanje manifestacije koje će biti održano u petak 10. maja 2024. godine!

Manifestacija Noć tvrđava kreiranjem raznovrsnog programa uspješno obogaćuje kulturno-turističku ponudu u predsezoni te širi i jača saradnju među gradovima i organizacijama koje upravljaju utvrđenom spomeničkom baštinom.

Obilježavanju Noći tvrđava moći će se i ove godine priključiti svi utvrđeni lokaliteti u Evropi i ostale baštinske ustanove te organzovati različite kulturne, umjetničke, edukativne i zabavne programe za posjetioce; bilo da je riječ o izložbama, predavanjima, radionicama, muzičkim programima, filmskim projekcijama, plesnim tačkama, predstavama, organizovanim obilascima, danu otvorenih vrata i sličnim sadržajima.

Cilj manifestacije je poboljšati kulturno-turističku ponudu u evropskim gradovima s utvrđenom baštinom te podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma. Za dionike u kulturi, jedinice lokalne i regionalne samouprave, turističke zajednice i druge ustanove koje upravljaju utvrđenim lokalitetima, uskoro će biti otvorene prijave za učestvovanje u Noći tvrđava 2024. godine putem prijave na web stranici manifestacije https://nightoffortresses.org/.

Kvalitetu i značaju Noći tvrđava kao prekogranične kulturne manifestacije koja povezuje utvrđene lokacije širom Evrope prepoznala su međunarodna udruženja EFFORTS i FORTE CULTURA, te se Noć tvrđava promoviše na evropskom nivou kao dio European Fortress Summer eventa!

“Izvrsnom organizacijom i odličnim programom međunarodna manifestacija Noć tvrđava uspješno povezuje i promoviše moto EFFORTS organizacije Od obrambenih zidova do raširenih ruku dobrodošlice. Tvrđave i ostala obrambena baština, sve ono što je nekad razdvajalo ljude i narode sada ih kroz manifestaciju Noć tvrđava ponovo spaja. U samo dvije godine Noć tvrđava izrasla je u važan dio European Fortress Summer Eventa te je privukla mnogobrojne učesnike iz različitih zemalja koji zajednički uspješno promovišu utvrđenu spomeničku baštinu.” izjavio je Rafaël Deroo, generalni sekretar udruženja EFFORTS (European Federation of Fortified Sites).

Noć tvrđava, kulturno-turistička manifestacija koja se održava na utvrđenim spomenicima kulturne baštine, prvi put je održana 2022. godine na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine kao rezultat zajedničkog evropskog projekta FORTITUDE. Organizatorima manifestacije Tvrđavi kulture Šibenik, Gradu Karlovcu, Opštini Bar i Gradu Banja Luci od ove godine priključili su se partneri iz Grada Trebinje i Opštine Ulcinj.

Kontakt : Opština Bar

Ana Vučević

[email protected]

Organizatori manifestacije: Tvrđava kulture Šibenik, Grad Karlovac, Općina Bar, Grad Banja Luka, Grad Trebinje i Opština Ulcinj.

© 2024. Night of Fortresses