SAVE THE DATE: Drugo izdanje Noći tvrđava održaće se 5. maja 2023. godine

SAVE THE DATE: Drugo izdanje Noći tvrđava održaće se 5. maja 2023. godine

Poštovani učesnici Noći tvrđava 2022.! 

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da je projekat FORTITUDE, koji je zajedno s partnerima Gradom Karlovcem, Gradom Banja Lukom i Opštinom Bar sprovela Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik kao vodeći partner, uspješno dovršen u avgustu ove godine. Kao jedan od najuspješnijih projekata u finansijskoj perspektivi programa Interreg IPA CBC HR-BA-ME 2014-2020 biće predstavljen na launch konferenciji novog programskog razdoblja ovog programa, 13. decembra u Zagrebu.

Zahvaljujući aktivnostima sprovedenima u sklopu više od 1,6 miliona eura vrijednog projekta, fortifikacijski objekti u tri države obogaćeni su suvremenom opremom, osmišljene su nove turističke ture i sadržaji, ojačani kapaciteti za upravljanje, a uspješno je i po prvi put održana Noć tvrđava. Tokom te dvodnevne manifestacije više hiljada građana ovog je proljeća uživalo u slobodnom ulazu i raznolikim programima na utvrđenim lokalitetima u više od 40 gradova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori!

Kvalitet i značaj Noći tvrđava kao prekogranične kulturne manifestacije koja je povezala i promovisala programe na 45 fortifikacija u tri države, prepoznala su međunarodna udruženja EFFORTS i FORTE CULTURA – koja će se od 2023. godine Noć tvrđava promovisati na evropskom nivou kao dio European Fortress Summer eventa; kao što je potvrđeno na završnoj konferenciji projekta u Banja Luci.

Zadovoljstvo nam je dodati da je značaj događaja prepoznala i Hrvatska turistička zajednica: Noć tvrđava tako je na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma osvojila priznanje HTZ-a kao finalista u kategoriji događaj godine. Priznanje HTZ-a kao i uspješno umrežavanje s evropskim asocijacijama koje okupljaju utvrđene gradove i lokalitete dokaz da je Noć tvrđava obogatila kulturno-turističku ponudu u predsezoni i uspješno otvorila novi vid saradnje među gradovima i organizacijama koje upravljaju utvrđenom spomeničkom baštinom.

Upravo zato s ponosom najavljujemo i drugo izdanje manifestacije te Vas pozivamo da se i u 2023. priključite obilježavanju Noći tvrđava otvaranjem vrata i kreiranjem večernjih programa za posjetioce na vašim lokalitetima i to u petak 5. maja 2023. od 18 sati – save the date, a organizacioni tim manifestacije uskoro će Vam dostaviti i više detalja o učestvovanju i promociji.

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

PA 3 / Contributing to the development of tourism and preserving cultural and natural heritage

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

This website has been produced with the assistance of the European Union. The contents of this website are the sole responsibility of the Municipality of Bar and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Total project budget: 1.618.438,72 EUR
EU co-financing:1.375.672,91 EUR
Project duration: 01/03/2020 – 30/06/2022

© 2022. Night of Fortresses