Druga radionica o upravljanju kultrunim nasljeđem

10 Septembar 2021

Druga radionica o upravljanju kultrunim nasljeđem

10 Septembar 2021

Održana je dvodnevna radionica iz oblasti kulturnog nasljeđa i turizma, koja se održava u okviru projekta „Fortitude“, čiji je cilj unapređenje turističke prekogranične ponude na tvrđavama.

Grad Banja Luka je partner u projektu koji traje do februara iduće godine, a u okviru kojeg će na tvrđavi Kastel – u Kuli broj 5 biti opremljen Centar za posjetioce sa stalnom multimedijalnom postavkom za interpretaciju kulturnog nasljeđa.

Inače, nosilac projekta je JU Tvrđava kulture Šibenik, a partneri na projektu pored Grada Banje Luke, su i Grad Karlovac, Opština Herceg Novi i Opština Bar.

Riječ je o interaktivnim radionicama, u kojim učestvuju projektni partneri, kao i lokalni turistički i kulturni radnici, s ciljem sticanja i razmjene znanja, te većeg stepena saradnje iz oblasti kulture, kulturnog nasljeđa i turizma.

Radionicu je u Vijećnici Banskog dvora otvorio gradski menadžer Banje Luke Bojan Kresojević, koji je u ime Grada Banja Luka poželio dobrodošlicu učesnicima, kazavši da je razmjena iskustava i dobre prakse u oblasti turizma i kulturnog nasljeđa od velikog značaja za Banju Luku.

On je istakao da je nova gradska administracija opredijeljena da radi na revitalizaciji tvrđave Kastel, koji zasigurno ima ogroman i nedovoljno iskorišten turistički potencijal.

– Naša ideja je da „Kastel“ dobije status javne ustanove s ciljem da ovo kulturno-istorijsko zdanje zasija u punom sjaju, te ne sumnjam da će ovaj projekat kroz razmjenu iskustva i dobre prakse u velikoj mjeri doprinijeti realizaciji naše ideje“

Kresojević je kazao da je Banja Luka opredijeljena da nastavi saradnju i učestvuje u međunarodnim projektima, koji su od značaja za grad i građane Banje Luke.

Krovna manifestacija u okviru ovog projekta će biti „Noć tvrađava“ koja će se održati iduće godine, dok će se završna konferencija projekta iduće godine održati u Banjoj Luci.

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

PA 3 / Contributing to the development of tourism and preserving cultural and natural heritage

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

This website has been produced with the assistance of the European Union. The contents of this website are the sole responsibility of the Municipality of Bar and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Total project budget: 1.618.438,72 EUR
EU co-financing:1.375.672,91 EUR
Project duration: 01/03/2020 – 30/06/2022

© 2022. Night of Fortresses