HR, Bakar, Frankopanski kaštel Bakar

HR, Bakar, Frankopanski kaštel Bakar

Organizator: Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra

29./30. 04. Vođene ture „Mračna strana Frankopana“

HR, Bakar, Frankopanski kaštel Bakar

HR, Bakar, Frankopanski kaštel Bakar

Organizator: Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra

29./30. 04. Vođene ture „Mračna strana Frankopana“

HR, Bakar, Frankopanski kaštel Bakar

Zadnji vikend u travnju, 29. i 30. travnja naš interpretacijski centar Bakar u Frankopanskom kaštelu biti će otvoren od 15:00 do 19:00 sati. Ulaz besplatan.

U ta dva dana planiramo održati dvije vođene ture koje se odnose na predstavljanje lokaliteta; obitelji Frankopan (S naglaskom na njihove mračne tajne), našeg interpretacijskoga centra, kao i Kulturne rute Putovima Frankopana općenito. Prva tura u 16:00, a druga u 18:00 sati.

Bakarski kaštel otvara svoju škrinjicu tajni u Noći tvrđava

 

Impresivan bakarski kaštel pridružuje se obilježavanju ovogodišnje Noći tvrđava. Manifestacija se održava 29. i 30. travnja od 15 do 19 sati u brojnim gradovima diljem Hrvatske. Noć tvrđava prva je kulturno-turistička godišnja manifestacija koja će se održavati na utvrđenim spomenicima kulturne baštine (tvrđave, utvrde, dvorci…) na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.

Organizatori ove jedinstvene manifestacije su partneri na projektu FORTITUDE: Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Grad Karlovac i Opština Bar.

 

Grad Bakar sa svojom turističkom zajednicom rado se odazvao pozivu i priključio se ovoj hvale vrijednoj manifestaciji, a u Bakru je to i prilika za prisjećanje na tragičnu obljetnicu obitelji Frankopan i Zrinski, nekadašnjih vladara Bakra.

 

Prostorije bakarskog kaštela su danas prazne, a u tijeku su opsežni i dugotrajni restauratorski radovi i istraživanja. Ali, ništa ne može spriječiti debele zidove da šapuću davne uspomene. Riječ je o nevjerojatno uščuvanoj utvrdi na tri kata sa 33 prostorije i čak 4 kuhinje koje nam golicaju maštu i vraćaju nas stoljećima unatrag u vrijeme velikaša. Možemo samo zamišljati njihovu raskoš, čak i dekadenciju, u današnjem mirnom primorskom gradiću. Pa onda, upotrijebimo maštu i izgubimo se u hodnicima prošlosti Bakra!

 

Bakarski kaštel će pokazati svu svoju slojevitost kroz zanimljive programe koje je za znatiželjnike osigurala TZ Grada Bakra.

 

Prvi dan manifestacije, u petak 29. travnja, održat će se dvije ture “Kaštel kroz vijekove” pod vodstvom strastvenog istraživača bogate bakarske povijesti Bore Štrbca. Ture počinju u 16:00 i u 18:00 sati ispred Kaštela.

 

Drugi dan, u subotu 30.4. održat će se igrificirano istraživanje kaštela pod nazivom „Mračne tajne Frankopana“. Igrificiranu turu vodit će Iva Silla u ulozi detektivke starina. Rezervirajte svoje mjesto i pomozite joj u otkrivanju čudnovatih zanimljivosti i povijesnih glasina o obitelji Frankopan odgonetavajući zagonetke i istražujući po jednu povijesnu priču ili tajnu u pojedinoj prostoriji kaštela. Početak ture je u 16:00 i 18:00 sati ispred Banskih vrata. Ovo je ujedno prva etapa u razvoju igrificirane ture koja će u budućnosti biti dio stalnog postava bakarskog kaštela.

© 2024. Night of Fortresses