HR, Bakar, Frankopanski kaštel Bakar

HR, Bakar, Frankopanski kaštel Bakar

Organizator: Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra

29./30. 04. Vođene ture „Mračna strana Frankopana“

HR, Bakar, Frankopanski kaštel Bakar

HR, Bakar, Frankopanski kaštel Bakar

Organizator: Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra

29./30. 04. Vođene ture „Mračna strana Frankopana“

HR, Bakar, Frankopanski kaštel Bakar

Zadnji vikend u travnju, 29. i 30. travnja naš interpretacijski centar Bakar u Frankopanskom kaštelu biti će otvoren od 15:00 do 19:00 sati. Ulaz besplatan.

U ta dva dana planiramo održati dvije vođene ture koje se odnose na predstavljanje lokaliteta; obitelji Frankopan (S naglaskom na njihove mračne tajne), našeg interpretacijskoga centra, kao i Kulturne rute Putovima Frankopana općenito. Prva tura u 16:00, a druga u 18:00 sati.

Bakarski kaštel otvara svoju škrinjicu tajni u Noći tvrđava

 

Impresivan bakarski kaštel pridružuje se obilježavanju ovogodišnje Noći tvrđava. Manifestacija se održava 29. i 30. travnja od 15 do 19 sati u brojnim gradovima diljem Hrvatske. Noć tvrđava prva je kulturno-turistička godišnja manifestacija koja će se održavati na utvrđenim spomenicima kulturne baštine (tvrđave, utvrde, dvorci…) na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.

Organizatori ove jedinstvene manifestacije su partneri na projektu FORTITUDE: Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Grad Karlovac i Opština Bar.

 

Grad Bakar sa svojom turističkom zajednicom rado se odazvao pozivu i priključio se ovoj hvale vrijednoj manifestaciji, a u Bakru je to i prilika za prisjećanje na tragičnu obljetnicu obitelji Frankopan i Zrinski, nekadašnjih vladara Bakra.

 

Prostorije bakarskog kaštela su danas prazne, a u tijeku su opsežni i dugotrajni restauratorski radovi i istraživanja. Ali, ništa ne može spriječiti debele zidove da šapuću davne uspomene. Riječ je o nevjerojatno uščuvanoj utvrdi na tri kata sa 33 prostorije i čak 4 kuhinje koje nam golicaju maštu i vraćaju nas stoljećima unatrag u vrijeme velikaša. Možemo samo zamišljati njihovu raskoš, čak i dekadenciju, u današnjem mirnom primorskom gradiću. Pa onda, upotrijebimo maštu i izgubimo se u hodnicima prošlosti Bakra!

 

Bakarski kaštel će pokazati svu svoju slojevitost kroz zanimljive programe koje je za znatiželjnike osigurala TZ Grada Bakra.

 

Prvi dan manifestacije, u petak 29. travnja, održat će se dvije ture “Kaštel kroz vijekove” pod vodstvom strastvenog istraživača bogate bakarske povijesti Bore Štrbca. Ture počinju u 16:00 i u 18:00 sati ispred Kaštela.

 

Drugi dan, u subotu 30.4. održat će se igrificirano istraživanje kaštela pod nazivom „Mračne tajne Frankopana“. Igrificiranu turu vodit će Iva Silla u ulozi detektivke starina. Rezervirajte svoje mjesto i pomozite joj u otkrivanju čudnovatih zanimljivosti i povijesnih glasina o obitelji Frankopan odgonetavajući zagonetke i istražujući po jednu povijesnu priču ili tajnu u pojedinoj prostoriji kaštela. Početak ture je u 16:00 i 18:00 sati ispred Banskih vrata. Ovo je ujedno prva etapa u razvoju igrificirane ture koja će u budućnosti biti dio stalnog postava bakarskog kaštela.

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

PA 3 / Contributing to the development of tourism and preserving cultural and natural heritage

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

This website has been produced with the assistance of the European Union. The contents of this website are the sole responsibility of the Municipality of Bar and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Total project budget: 1.618.438,72 EUR
EU co-financing:1.375.672,91 EUR
Project duration: 01/03/2020 – 30/06/2022

© 2022. Night of Fortresses