Program Noći tvrđava 10. maja povezuje najznačajnije i najatraktivnije fortifikacije u osam evropskih zemalja

Program Noći tvrđava 10. maja povezuje najznačajnije i najatraktivnije fortifikacije u osam evropskih zemalja

Rekordan broj lokacija privuklo je treće izdanje manifestacije Noć tvrđava, među kojima su najznačajnije i najatraktivnije utvrđene lokacije u Hrvatskoj kojima se pridružuju tvrđave i dvorci u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj, Rumunjskoj i Ukrajini. Na njima će 10. maja posjetioci uživati na koncertima, učestvovati na radionicama, igrama, projekcijama, obilascima, predavanjima, i to uz slobodan ulaz za sve!

Noć tvrđava ujedinit će tako drugog petka u maju najznačajnije hrvatske fortifikacije koje su upisane u Popis svjetske baštine UNESCO-a; Tvrđavu sv. Nikole u Šibeniku, Utvrdu Forte kao dio zadarskih bedema, te dubrovačke tvrđave Imperial, Revelin, sv. Ivan i Lovrijenac. Uz to, u manifestaciji ove godine sudjeluju i najljepši hrvatski dvorci i utvrde dobitnici priznanja Zlatni pin koje Google dodjeljuje na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa. Među njima su Trakošćan, Dvorac Veliki Tabor, Stari grad Ozalj, i kaštel Morosini-Grimani.

Na ukupno 46 lokacija paralelno će se 10. svibnja odvijati program koji je ove godine posebno raznolik i namijenjen svim generacijama, a s obzirom da neki od njih imaju ograničen broj učesnika, svi se na vrijeme mogu detaljno informirati o programima koji ih zanimaju i načinu sudjelovanja na web stranici manifestacije Noć tvrđava.

Inače, Noć tvrđava održana je prvi put prije tri godine. Tada su, uz hrvatske gradove, učestvovale još BiH i Crna Gora. U međuvremenu se manifestacija proširila širom Evrope, ove godine ujedinjuje čak osam država čija je kulturno-turistička ponuda ovom manifestacijom obogaćena u predsezoni.

Da je event prepoznat na međunarodnom nivou pokazuje podrška udruženja EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) i FORTE CULTURA koje su Noć tvrđava, uvrstile u European Fortress Summer Event. Manifestacija je proizašla iz Evropskog projekta FORTITUDE, a danas je zajednički provode Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Grad Karlovac, Opština Bar, Grad Trebinje i Opština Ulcinj.

 

© 2024. Night of Fortresses