Održan prvi sastanak fokus grupe za izradu nove turističke rute u sklopu projekta FORTITUDE

29 Oktobar 2020

Održan prvi sastanak fokus grupe za izradu nove turističke rute u sklopu projekta FORTITUDE

29 Oktobar 2020

U gradskoj biblioteci Juraj Šižgorić u četvrtak, 29. oktobra, održan je prvi sastanak fokus grupe za izradu nove turističke rute koja će tematizirati fortifikacijsku baštinu grada. Dio je to aktivnosti u sklopu projekta FORTITUDE – Historic Fortresses Intensifying Cross-Border Tourism Development kojeg provodi Tvrđava kulture zajedno s još četiri partnera iz Crne Gore (Herceg Novi i Bar), Bosne i Hercegovine (Banja Luka) i Hrvatske (Karlovac).

Uvodnu riječ o projektu, aktivnostima i očekivanim rezultatima održala je voditeljica projekta Đurđa Vrljević Šarić iz Tvrđave kulture. Istaknula je i glavni cilj projekta – jačanje i diversificiranje kulturno – turističke ponude u prekograničnom području kao i razvoj što kvalitetnijeg i održivijeg upravljanja kulturnim dobrima.

Prvi je ovo sastanak fokus grupe, od ukupno tri planirana, u kojoj sudjeluju Udruga turističkih vodiča Mihovil i turističke agencije s područja grada, a s kojima će Tvrđava kulture surađivati na kreiranju nove turističke rute. Također, predstavljeni su rezultati istraživanja provedenog među članovima Udruge i turističkim agencijama. Oni su da dionici turističkog sektora pokazuju interes za kreiranje i razvoj rute s naglaskom na fortifikacijsku baštinu koje u Šibeniku ne manjka.

Potvrdio je to i Josip Pavić, povjesničar Tvrđave kulture, predstavljajući objekte fortifikacijske baštine Šibenika i naglasio one atraktivne, javnosti manje poznate, a svakako vrijedne uvrštavanja u novu turističku rutu grada. Primjerice, ostatci kopnenog i morskog gradskog bedema, nekoliko lokaliteta u staroj gradskoj jezgri kraj kojih svi često prolaze nesvjesni njihove važnosti i značaja za kulturno nasljeđe grada.

Uz razvoj nove turističke rute na kojoj će se nastaviti aktivno raditi, projekt FORTITUDE donosi niz drugih sadržaja – nova prostorna rješenja i sadržaje u unutrašnjosti Tvrđave sv. Mihovila što uključuje stalni postav koji tematizira fortifikacijsku baštinu grada te multimedijalni interaktivni postav posvećen gradnji pozornice i glazbenoj baštini grada; preuređenje informativnog centra šibenskih tvrđava u staroj gradskoj jezgri, City Point; organizaciju manifestacije pod radnim nazivom „Noć tvrđava“ koja ima za cilj umrežiti tvrđave u prekograničnom području čime se posjetiteljima promovira njihov značaj za razvoj kulturnog turizma u programskom području.

Podsjetimo, projekt FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development) započeo je 1. marta 2020. i trajaće do 28. februara 2022. godine. Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1 618 438.72 eura, od čega je 85% sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020.

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

PA 3 / Contributing to the development of tourism and preserving cultural and natural heritage

The project is co-financed by ERDF and IPA II funds of the European Union.

This website has been produced with the assistance of the European Union. The contents of this website are the sole responsibility of the Municipality of Bar and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Total project budget: 1.618.438,72 EUR
EU co-financing:1.375.672,91 EUR
Project duration: 01/03/2020 – 30/06/2022

© 2022. Night of Fortresses